Njut av brysselkål i mustig gryta

Brysselkål är både gott och nyttigt. Du håller dig dessutom mätt länge! Den här grytan med apelsin och saffran snor du ihop på ett kick.

saffransgryta

Foto och recept: Kung Markatta

Ingredienser

1 liten rotselleri, ca 250 g

300 g brysselkål

1 ekologisk apelsin

1 tsk Kung Markattas rårörssocker

1 kuvert saffran

1 vitlöksklyfta, finhackad

1 gul lök, finhackad

1 dl Kung Markattas grönsaksbuljong

½ dl Kung Markattas neutral olja

2 nävar bladpersilja, grovt hackat

½ dl Kung Markattas sötmandlar

salt och peppar

Så här gör du

Ansa brysselkålen, skala och skär rotsellerin i mindre tärningar.

Ångkoka rotsellerin tills bitarna är mjuka och lättkoka brysselkålen.

Rosta mandlarna i ugn på 180° i ca 10 minuter och hacka dem sedan grovt.

Lägg socker och saffran i en mortel och stöt detta lätt.

Tvätta apelsinen noga. Finriv skalet och pressa ur juicen.

Fräs lök och vitlök och en nypa salt i en del av oljan i några minuter.

Tillsätt saffransblandningen, skal och juice av apelsinen och buljongen.

Koka upp snabbt och tillsätt resten av oljan, rotsellerin och brysselkålen. Koka ihop en kort stund.

Vänd ner persiljan och smaka av med salt och peppar.

Häll över i en serveringsskål och toppa med de hackade mandlarna.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestGoogle+