Semlor med extra mycket Kardemumma

Semlor med extra mycket Kardemumma och hemmagjord mandelmassa!

Här bjuder Fredriks fika från Hela Sverige bakar på ett av sina bästa recept på semlor. Vi lovar detta recept är magiskt.

recept_pa_semlor_fran_fredriks_fika

Bullarna:
50 g jäst
5 dl fullfet mjölk
150 g rumsvarmt smör
0,5 tsk salt
1,5 dl strösocker
14 dl vetemjöl, (ca 850 g)
1 msk nystött kardemumma
1 ägg att pensla med

Mandelmassan
200 g sötmandel
200 g florsocker
(Eventuellt 3 bittarmandlar om du gillar det)
1 äggvita

Gör så här:
1. Ljumma mjölken till ca 30 garder
2. Smula jästen i en bunke och rör ut dem med den ljumma mjölken
3. Tillsätt det rumsvarma smöret, salt, socker, kardemumma och nästan allt vetemjöl. Spar lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg.
4. Låt degen jäsa till dubbel storlek, allt från 40-120 minuter beroende på hur varmt degen står.
5. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela i 20 bitar. Rulla till runda bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
6. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
8. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 10-12 minuter tills de har blivit gyllenbruna. Låt kallna på galler.
9. Mixa mandlarna till ett fin pulver i hushållsmixer. Tillsätt sockret och mixa det tillsammans med lite äggvita. Vill du ha ljus mandelmassa, skålla mandlarna först, men jag tycker det blir godare med skalet på!
10. Skär ut ett lock på bullarna, gröp ur lite av bullen så att det blir ett 5-kronastort hål för mandelmassan.
11. Mosa mandelmassan med urgröpet från bullen och lite grädde så att det blir så krämigt som precis du vill ha det.
12. Fyll med mandelmassa, på med grädde, och sedan är det bara att njuta!!

Receptet kommer från Fredriks fika >>

Läs mer här: Fredagsmyspodden med Cassie & Carro träffar Fredriks fika >>

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestGoogle+