Bjud på glutenfria semlor

Baka glutenfria semlor till fettisdagen. 

Bjud på bakverket som älskas av det flesta svenskar. Med endast två veckor kvar till fettisdagen passar vi på att bjuda på ett recept på glutenfria semlor. 

Roligt info om semlor:

  •  Fram till början på 1960-talet fick semlor endast serveras på tisdagar på cafeér och konditorier i Sverige.
  • På fettisdagen den 12 februari 1771 dog Kung Adolf Fredrikefter att ha förätit sig på bland annat semlor. 

recept_pa_glutenfria_semlorBildkälla: haveayummyday.com

Glutenfria Semlor
Tid: 
30 min + 50 min jästid
8 stycken semlor

Ingredienser:

75 g smör

2,5 dl havremjölk

25 g jäst

1 tsk stött kardemumma

1 dl råsocker

1 dl potatismjöl

1 dl psyllumhusk

1 dl rismjöl

2 dl majsmjöl

1 ägg + 1 ägg till pensling

Mandelmassa

4 dl mandelmjöl

1 dl rårörsocker

2-4 msk vatten

Garnering

2 dl vispgrädde

florsocker

Gör så här: 

Smält smöret, häll i mjölken och värm till 37° grader.
Smula jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen. Blanda ner resten av ingredienserna till en slät smet. Konsistensen ska vara rätt lös, den blir tjockare när den jäst. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Sätt ugnen på 200° grader.
Häll ut degen på mjölat underlag och dela upp i 8 bitar (eller 16 stycken för minisemlor). Rulla runda bullar och låt jäsa i 20 minuter till.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter (eller 5-6 minuter för minisemlor). Låt bullarna svalna innan du skär av toppen.

 Blanda ihop mandelmassan. Gröp ur inkråmet ut bullarna och blanda med mandelmassan. Fyll bullarna. Vispa grädde och spritsa eller klicka ut grädden på bullarna och toppa med locken. Pudra med florsocker och servera stolt!

Receptet är från Risenta

Här kan du läsa om världens lyxigaste semla>>

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestGoogle+