8 av 10 svenskar äter för lite frukt!

ICA vill inspirera till att äta mer frukt och grönt, här hittar du enkla tips kring du får in frukt och grönt i matlagningen. 

Intervju Christina Karlsson – Chefsdietist ICA

Vi svenskar äter för lite frukt och grönt. Enbart 2 av 10 av oss får i sig den rekommenderade mängden frukt och grönt om dagen (500 gram). Här tipsar Christina Karlsson, chefsdietist på ICA, om hur du kan öka din frukt och grönt-konsumtion i vardagen. Du hittar även ett härligt recept på en fräsch citrussallad med kokos- och mandelfras. 

citrus_pa_marmorbricka

Hur kan jag få i mig mer frukt och grönt i min vardag?

För att få i dig ditt dagliga intag av frukt och grönt kan du försöka att sprida ut ditt intag under dagen. Det är svårt att äta 500 gram grönsaker till lunch. Det gamla uttrycket ”5 om dagen” är därför en ganska bra rekommendation. Det är också viktigt att äta olika varianter av frukter och grönsaker och därför ska du tänka att hela färgkartan gärna ska finnas representerad i ditt dagliga intag.

Hur kan jag använda frukt och grönt i min matlagning?

Det finns massor av olika bladgrönsaker som kan användas som bas i sallader till både lunch och middag. Gröna grönsaker och gröna blad innehåller mycket folsyra vilket är bra för vår blodbildning. Om du planerar att bli gravid är det extra bra att äta gröna grönsaker i förebyggande syfte. En bra folsyrastatus i kroppen kan förebygga ryggmärgsbråck hos fostret som anläggs tidigt under graviditeten – oftast innan du ens vet att du är gravid. För att göra salladen lite matigare kan du antingen lägga till egna grönsaker som kål, morot eller paprika eller göra det enkelt genom att komplettera med frysta ärtor, majs och paprika som bara behöver tinas. Då ökar fiberhalten. 

Kan jag använda frysta frukter och grönsaker?

Frysta frukter och grönsaker är nästan lika bra som färska. Något annat är en myt. Genom att använda frysta frukter, bär och grönsaker kan du stötta det svenska jordbruket och enklare välja svenska råvaror oavsett säsong. Istället för att välja växthusodlade jordgubbar kan du frysa in dina svenska jordgubbar under sommarmånaderna. På så sätt blir din konsumtion även mer hållbar. Sverige har också en stor ärtproduktion och du kan köpa frysta svenska ärtor i din matbutik året runt.

Hur ska jag göra för att undvika sockret?  

Sockersuget är ett invant beteende som ger dig tillfredsställelse när du äter något sött. Det är oerhört psykologiskt. Ett bra komplement för dig som upplever ett starkt sötsug är citrusfrukterna, dessa kan ätas som de är för att ersätta godis och kakor, eller användas direkt i matlagningen.

Det viktiga att komma ihåg är att det inte är sockret i sig som är ”farligt”. Vissa produkter innehåller socker naturligt, så som mjölk, sädesslag och frukt. Det är det tillsatta sockret du ska försöka undvika. Däremot ska du vara snäll mot dig själv, att vara helt sockerfri en hel vecka går inte. Vissa produkter behöver lite tillsatt socker för att vara ätbara, som exempelvis lätt kvarg med apelsinsmak. Kvargen tillför andra bra näringsämnen och sockret gör produkten godare. Det är också okej att unna sig ibland. Om du älskar choklad, utse en dag i veckan då det är okej att äta choklad, men gör det inte varje dag.

Vad gör C-vitaminet?

C-vitaminet hjälper kroppen att plocka upp andra viktiga näringsämnen. I Sverige har vi exempelvis en utbredd järnbrist bland kvinnor och bland unga flickor och pojkar. Så många som var tredje kvinna lider av järnbrist. C-vitaminet kan alltså hjälpa din kropp att finna en bra järnbalans. Apelsiner är mycket rika på C-vitamin och med en apelsin om dagen får du i dig hela den dagliga rekommenderade mängden. Det kan vara bra att lägga på minnet – apelsinen är också en utmärkt hjälp i att minska ditt sötsug!

recept_kokos_och_citrus_sallad_ica

Citrussallad med kokos- och mandelfras

Ingredienser

4 portioner

 • 2 apelsiner
 • 3 clementiner
 • 2 blodgrapes
 • 1/2 vaniljstång
 • 1 nejlika
 • 1 dl riven kokos • 1 dl mandel
 • 1/2 dl vatten

Så här gör du

 1. Skala och filéa citrusfrukterna.
 2. Pressa saften ur resterna av frukterna.
 3. Häll saften i en kastrull tillsammans med delad, urskrapad vaniljstång, nejlika och låt sjuda ca 5 min.
 4. Sila och låt svalna.
 5. Blanda ned citrusfrukten.
 6. Rosta kokos och mandel i en panna. Hacka mandeln grovt.
 7. Servera citrussalladen med mandel- och kokosströsslet

Läs mer: 6 livsmedel för ett starkare immunförsvar >>

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestGoogle+