Tunt och livlöst hår?

Tappar du mycket hår? Här är 8 vanligaste anledningar som kan vara någon av orsakerna. 

varfor_tappar_jag_mycker_har

På vintern får många av oss sämre hårkvalitet. Det är också vanligt att man tappar hår och att man behöver gå till frisören och klippa sig en extra gång. Anledningarna till att håret blir tunt och livlöst kan vara flera. För att kunna göra något åt detta så behöver du ta reda på varför du tappar hår. Här kommer 8 olika anledningar.

1. Stress syns på hela kroppen

Både psykisk som fysisk stress kan bidra till att man tappar hår. Stressar man på jobbet eller har drabbats av en sorg kan de återverka på håret. Men så snart man återhämtat sig så växer håret som vanligt igen. En förkylning eller en influensa betyder stress för kroppen och kan orsaka extra mycket håravfall men även det rättar till sig ganska snabbt när man är på benen.

2. Om du gått ner i vikt snabbt

Att gå ner i vikt stressar kroppen. Har du gått på diet och dessutom förlorat vikt ganska snabbt kan kroppen reagera med att tappa extra mycket hår. Du har förmodligen brist på näring i kroppen och börjar du äta extra hälsosamt och kanske lägger till vitaminer så blir håret normalt igen. Men det kan dock ta lite tid.

3. Sköldkörtelproblem

Vare sig du har under- eller överaktiv sköldkörtel så ger sjukdomen olika kroppsliga besvär. Sköldkörteln har som uppgift att producera hormoner som är delaktig i olika processer i kroppen. När den aktiviteten störs uppstår olika störningar i systemet. Ett av dem kan vara håravfall.

4. Brist på proteiner

Kroppen behöver proteiner för att kunna bilda nytt hår. Om du inte får i dig tillräckligt med proteiner väljer kroppen de områden där proteinerna behövs som mest och det är inte till håret. Det kan vara svårt att veta om håravfallet beror på proteinbrist eftersom det kan ta upp till tre månader innan proteinbrist gör dig tunnhårig. Men du har säkert koll på om du ändrat dina matvanor och om du behöver lägga till proteiner i kosten.

5. Järn- och B-vitaminbrist

En B-vitaminbrist kan man få om man levt under stress en längre period. Är man vegan behöver man äta kosttillskott med B12, det finns nämligen inte i grönsaker. B-vitaminbrist kan orsaka håravfall och det kan även järnbrist. Har du järnbrist är du ovanlig trött, blek, får ofta huvudvärk och känner dig yr och det är vanligt att man är kall om händer och fötter. Det tar ett tag innan järnbristen syns i håret. Ett tillskott med järn åtgärdar snabbt problemet. Att äta sig i fatt en järnbrist kan ta tid och kan vara svårt.

6. Mediciner kan ge håravfall

Konventionella läkemedel kan orsaka håravfall. Mediciner mot högt blodtryck, antidepressiva mediciner och blodförtunnande läkemedel kan bidra till att du tappar mycket hår.

7. Om du använder p-piller

När du ätit p-piller ett tag anpassar sig kroppen till medicinen. Men det är när du slutar eller börjar eller kanske byter sort som du så småningom upptäcker att det kan vara orsaken till att du tappar mycket hår. Kopplingen kan dock vara svår att avgöra eftersom det även här tar tid innan symtomen på extra mycket håravfall inträffar.

8. Olika sjukdomar

Alopeci är en sjukdom som innebär att man tappar håret, helt eller delvis. Det är en autoimmun sjukdom och i dag finns inget som botar. Men det pågår mycket forskning som snart skulle kunna resultera i bättre behandlingar och ett botemedel. På vissa kliniker finns behandling med krämer, ljusterapi och medicinering. Cancerbehandling orsakar håravfall men håret börjar växa igen så snart behandlingen är över.

Källa: Svenska Örtmedisinska Institutet

Läs mer här: 6 livsmedel för ett starkare immunförsvar >>

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestGoogle+