Gör enkla och ätbara tårtdekorationer – av rispapper

Dekorera födelsedags eller bröllopstårtan med vackra blommor gjorda på ätbart rispapper.
Allt du behöver är just rispapper, pulverfärg och lite alkohol. Enklare och snyggare blir det inte!

Här visar Cassandra i fyra enkla steg för steg hur du går tillväga för att göra egna tårtdekorationer – hemma!

blomma

Klipp ut 3 eller 4 små blad och lika många lite större blad så att blomman får rätt proportioner. Gör inte bladen för spetsiga så att toppen går av utan håll de lite rundade om kanterna.

Klipp ut små rektangulära bitar för att kunna fästa bladen på ståltråden med hjälp av en ca 2 cm avlång och några mm bred rispappersbit. Du behöver lika många bitar som du har blad.

Häll upp lite alkohol på en papptallrik. Dutta första med alkohol på den grova sidan av rispapperbladet och placera sedan den tunna ståltråden på bladen. Dutta sedan även lite alkohol på den rektangulära plutten och tryck ihop dessa.

Nu är det dags att måla och det gör du genom att blanda alkohol med pulverfärgen. Måla på båda sidorna och tryck sedan ner varje blad i en bit frigolit och låt bladen ”hänga neråt” genom att du formar ståltråden så att bladen får torka. Ju mer alkohol ju mer formade blir bladen.

TIPS: Använder du för mycket vätska så blir de bara små strutar av bladen så var försiktig. Du kan heller inte forma bladen i efterhand utan med den här metoden blir de som det blir helt enkelt. Du kan bara reglera formen med hjälp av vätskan.

Gör gröna blad på samma sätt som ovan och färst sedan blomman genom att tvinna ihop samtliga små ståltrådar och tejpa runt om med fin dekortejp.

blomma2

”Så blev min blomma, rätt fin för att vara den första om du frågar mig! 😉 Rosorna kan ätas men smakar nog inte särskilt mycket eftersom de är gjorda av rispapper som går att köpa på Ebay, Tantfondant.se och lite sådanna ställen.”

Det här behöver du för att göra rispappersblommor:  

Pensel för varje färg då de innehåller väldigt starka pigment.

Pappertallrikar

Alkohol (tex vodka)

Rispapper

Pulverfärg

Frigolit

Dekortejp

Tunna ståltrådar

Grymma Liv Sandberg från Cake Art håller kurser i detta som du kan boka om du bor i närheten av Stockholm.

Lycka till

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestGoogle+