Helgtipset: Älgburgare med hembakat bröd och tryffelmayo

Njut av en enkel, snabb och lyxigt god helgrätt bestående av älgfärsbiffar med vitlök och färska örter toppad med kripsiga grönsaker och tryffelmayo. Lägg till hembakade bröd och ett glas bubbel på det så har du fixar helgkänslan på ett kick.

Här bjuder Fine Days bloggare Cassandra på en härlig och rustik burgare du bara måste testa!

burger3

burger5

Burgare: 

500 gram älgfärs
1 nypa salt
1 msk smör
4 msk ost, riven
1 knippa timjan
4 st vitlöksklyftor
1 nypa peppar
Kan lägga till: 150 gram sidfläsk. Fint hackad!

Gör så här: 

Blanda samman alla ingredienser.

Forma till lagom stora biffar och stek eller grilla tills de är klara.

Jag gillar att de är lätt rosa i mitten och då kan det vara bra att tänka på att de eftersteks en hel del efter du tagit av dem från plattan.

Hamburgerbröd:

1/2 paket jäst (25g)
2 dl mjölk
1 msk olja
2 dl rågsikt
2-4 dl vetemjöl
lite socker
1 krm salt

Gör så här: 

Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken så den blir ungefär 35 grader och häll den över jästen.

När jästen löst upp i mjölken tillsätt olja, socker och salt. Rör försiktigt om.

Lägg i rågsikten och blanda om.

Lägg i vetemjöl men inte allt på en gång.

Rör om och lägg i så mycket vetemjöl som krävs. Degen ska gå att knåda men ska ändå vara ganska lös. Låt jäsa i bunken ca 30 min.

Forma bröden till lämplig storlek och lägg dem på en plåt täckt av bakplåtspapper.

Grädda i ugnen på 250 grader i 10 minuter. När det har gått 5 minuter, släng på lite vatten på varje bröd så att det fräser till. Låt dem sedan vara i ugnen de resterande 5 minuter.

Grillad Halloumi: 

Skiva osten i lagom stora skivor och stek eller grilla tills de fått fin färg.

Tryffelmayo:

1 äggula
1 tsk fransk senap
1 msk pressad cirton
Salt och peppar
1 dl neutral olja
1 tsk tryffelolja

Gör så här:

Vispa ihop äggulan med senapen, citronjuicen salt och peppar.

Vispa ner oljan i en tunn stråle, avsluta med tryffeloljan och smaksätt eventuellt med ytterligare salt.

Helgbubbel

Lyx: Palmer Brut Réserve består av 50% chardonnay, 40% pinot noir och 10% pinot meunier. Den kostar 259 kr.

Budget: Mauro Prosecco är en god och lättdrucken prosecco som kostar 94 kronor.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestGoogle+