Ljuvliga surdegsskorpor för alla smaker

 Blåbär, salt med lakrits eller lime- och ingefära. Fyll sommarens skafferi med surdegsskorpor i olika smaker.

Nedan bjuder vi på recepten på svenskarnas topp 3 favoritsmaker när det kommer till skorpor. Smakerna är sött med blåbär, salt med lakrits eller syrligt med lime- & ingefära.

Surdegsskorpor med blåbär Ger cirka 100 skorpor

KronJäst_Surdegsskorpa_Blåbär_Ingredienser

Ingredienser

– 1⁄2 pkt Färsk KronJäst för Söta Degar
– 1 påse KronJäst Surdeg Fullkornsvete – 14,5 dl vetemjöl special
– 1,5 dl mjölk ljummen
– 1 dl vatten, ljummet
– 1,5 dl strösocker
– 150 g smör mjukt
– 2stägg
– 2 tsk salt
– 1 tsk vaniljarom

Smaksättning

– 3,5 msk blåbärspulver
– Cirka 2 dl torkade blåbär

Topping

– 2,6 dl strösocker – 1 ägg

1. Lös jäst i mjölk och vatten.

2. Blanda alla ingredienser i maskin, 3 minuter långsamt och cirka 8 minuter snabbt eller 15 minuter för hand.

3. Ta upp degen på bakbord och dela i 7 delar. Blanda delarna med blåbärspulver och torkade blåbär. Knåda in för hand och låt vila 30 minuter övertäckt med bakduk eller plast.

4. Rulla degarna som baguetter och lägg på plåt med papper. Låt jäsa i 1,5-2 timmar täckt med bakduk eller plast.

5. Pensla med uppvispat ägg. Strö på strösocker över hela längden.

6. Grädda längderna i 190°C cirka 12 minuter. Låt svalna ordentligt. De kan stå till dagen efter men bör då täckas eller plastas in.

7. Skär 1,5 cm breda bitar av alla längder. Ställ bitarna med lite mellanrum och torka i ugn på cirka 150°C i ungefär 15 minuter. Om de inte blir riktigt torra låt dem stå över natten i avstängd ugn med öppen ugnslucka.


Surdegsskorpor med ingefära & lime Ger cirka 100 skorpor

KronJäst_Surdegsskorpa_LimeIngefära_ingredienser

Ingredienser

– 1⁄2 pkt Färsk KronJäst för Söta Degar
– 1 påse KronJäst Surdeg Fullkornsvete – 14,5 dl vetemjöl special
– 1,5 dl mjölk ljummen
– 1 dl vatten, ljummet
– 1,5 dl strösocker
– 150 g smör mjukt
– 2stägg
– 2 tsk salt
– 1 tsk vaniljarom

Smaksättning

– Limezest från 31⁄2 lime
– 1,5 msk malen ingefära

Topping

– 2,6 dl strösocker
– Limezest från 31⁄2 lime
– Cirka 3,5 msk färsk riven ingefära – 1 ägg

1. Lös jäst i mjölk och vatten.

2. Blanda alla ingredienser i maskin, 3 minuter långsamt och cirka 8 minuter snabbt eller 15 minuter för hand.

3. Ta upp degen på bakbord och dela i 7 delar. Blanda varje del med limezest och malen ingefära. Knåda in för hand och låt vila 30 minuter övertäckt med bakduk eller plast.

4. Rulla degarna som baguetter och lägg på plåt med papper. Låt jäsa i 1,5-2 timmar täckt med bakduk eller plast.

5. Blanda strösocker med limezest och riven ingefära. Om ingefäran är väldigt blöt kan du lägga den på lite papper innan du blandar med sockret. Pensla med uppvispat ägg och fördela topping över alla längder.

6. Grädda längderna i 190°C cirka 12 minuter. Låt svalna ordentligt. De kan stå till dagen efter men bör då täckas eller plastas in.

7. Skär 1,5 cm breda bitar av alla längder. Ställ bitarna med lite mellanrum och torka i ugn på cirka 150°C i ungefär 15 minuter. Om de inte blir riktigt torra låt dem stå över natten i avstängd ugn med öppen ugnslucka.


Surdegsskorpor med lakrits Ger cirka 100 skorpor

KronJäst_Surdegsskorpa_Lakrits_Ingredienser

Ingredienser

– 1⁄2 pkt Färsk KronJäst för Söta Degar
– 1 påse KronJäst Surdeg Fullkornsvete – 14,5 dl vetemjöl special
– 1,5 dl mjölk ljummen
– 1 dl vatten, ljummet
– 1,5 dl strösocker
– 150 g smör mjukt
– 2stägg
– 2 tsk salt
– 1 tsk vaniljarom

Smaksättning

– 245 g mandelmassa
– 70 ml vatten
– 3,5 msk lakritspulver
– 1 st 150 g påse lakritsgodisar med pulver

Topping

– 2,6 dl strösocker
– 2 msk lakritspulver – 1 ägg

1. Lös jäst i mjölk och vatten.

2. Blanda alla ingredienser i maskin, 3 minuter långsamt och cirka 8 minuter snabbt eller 15 minuter för hand.

3. Blanda ihop mandelmassa löst med vatten och 2 msk lakritspulver.

4. Ta upp degen på bakbord och dela i 7 delar. Kavla ut varje del till en rektangel cirka 20×35 cm och bred ut fyllningen. Mortla 1 påse lakritsgodisar, blanda med 1,5 msk lakritspulver och strö över fyllningen. Rulla ihop degarna till långa rullar och lyft över till plåt med papper. Låt jäsa i 1,5-2 timmar täckt med bakduk eller plast.

5. Pensla med uppvispat ägg och strö topping över alla längder.

6. Grädda längderna i 190°C cirka 12 minuter. Låt svalna ordentligt. De kan stå till dagen efter men bör då täckas eller plastas in.

7. Skär 1,5 cm breda bitar av alla längder. Ställ bitarna med lite mellanrum och torka i ugn på cirka 150°C i ungefär 15 minuter. Om de inte blir riktigt torra låt dem stå över natten i avstängd ugn med öppen ugnslucka.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestGoogle+