Så enkelt gör du en frasig smördegspizza

Byt ut den vanliga pizzadegen mot en frasigare (och godare) variant med smördeg nästa gång.

Köp färska smördegsplattor i butik eller gör degen själv från grunden. Vad du än väljer så kommer du att imponera på gästerna med en frasig pizza som bokstavligt talat smälter i munnen.

8

”Jag toppar alltid mina pizzor med det jag har hemma men ser alltid till att ha en bra ost som grund,” säger Cassandra som står för receptet.

7

Toppa dina smördegspizzor med det du har hemma men satsa på en god ost i grunden.

11

 

10

Smördegspizzabotten från grunden

4 dl vetemjöl
200 g kylskåpskallt smör
0.5 tsk ättiksprit (12 %)
4 msk vatten

Gör så här:
1. Mät upp mjölet i en skål. Tillsätt smöret skuret i skivor. Finfördela det i mjölet med en gaffel eller kniv. Blanda ättiksprit och vatten. Blanda ner det i mjölblandningen och arbeta raskt ihop till en deg. Använd gärna matberedare.

2. Platta ut degen till en tjock fyrkant. Låt den ligga övertäckt i kylskåp minst 30 minuter. Kavla ut degplattan till en avlång fyrkant. Vik ihop den först i tre delar på längden, sedan i tre delar från kortsidan. Genom vikningarna blir degen bladig och bakverket högre och luftigare.

3. Lägg gärna den vikta degen i kylskåp innan den bakas ut, så är den sedan lättare att kavla.

Smördegspizza på färdig färsk smördeg

Ingredienser:

färdig smördeg på rulle (finns i de flesta matbutikerna)!

1 ägg, uppvispat

mjöl till utbakning

Gör så här:

Förvärm ugnen till 225 grader.

Kavla ut smördegen till en tunn rektangel.

Med en vass kniv skär du sedan ut långa trekanter ur degen.

Toppa pizzabitarna med vad du vill och grädda sedan i ugnen tills de är gyllene.

Lycka till!

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestGoogle+