8 drömgoda kladdkakor – för alla smaker

Fira kladdkakans dag med åtta olika varianter av världens godaste bakverk (som vi inte kan få nog av)! 

I dag firar vi kladdkakans dag med vår absoluta favorit, en bit kladdkaka. Gärna med lättvispad grädde eller en kula vaniljglass. Här hittar du åtta enkla och goda varianter.

kladdkaka2-700x929

TIPS! Blanda ner mörk choklad istället för kakao för extra intensiv chokladsmak. Ett annat måste är ekologiska ägg, riktigt smör och en extra nypa havssalt (alltid)!

68-700x454-700x454

Gör en blåbärskladdkaka genom att ta bort kakao ur grundreceptet (längst ner i artikeln) och istället tillsätta torkat blåbärspulver som du till exempel kan hitta hos Kung Markatta.

citron-700x500

Gillar du inte blåbär så testa en kladdkaka med smak av citron. Ta bort kakao och blanda istället ner 100 g smält vit choklad och saften och det rivna skalet från en citron.

cz7a6086

Gör kladdkakan i portionsform med hjälp av en muffinsplåt. Smidigt och snyggt sätt att servera om du har bjudning.

cz7a8895

Gör fina kladdkaksbollar!

Baka en kladdkaka, mixa sedan den färdiga kakan och rulla sedan till bollar som du toppar med florsocker, kakao eller krossade nötter. Går även perfekt att smaksätta med det du gillar. kladdis

Tryck ner några Fererro Rocher i smeten innan du gräddar kakan. Magiskt gott, vi lovar.

kulor

En annan variant får du om du trycker ner lindt-kulor i smeten (helst i olika färger) innan du gräddar kakan.

tryffel2

Toppa kladdkakan! Blandar du vit choklad, grädde och saffran får du en smakrik saffransfudge som passar perfekt med mörk choklad.

cz7a16241-700x453

Tänk kreativt! Stansa ut kladdkakan med hjälp av vanliga pepparkaksformar och servera med valfri topping. Nutella och färska bär funkar alltid!

Mitt grundrecept:

150 g riktigt smör

3,75 dl strösocker

3 ägg

100 g choklad

1,5 dl vetemjöl

5 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

2-3 nypor havssalt

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°.

Smält smöret i en kastrull och blanda ner chokladen så den smälter med smöret.

Rör ner socker och ägg och blanda samman.

Rör ner övriga ingredienser så att allt blir väl blandat.

Häll smeten i en smord form.

Grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter. Kakan ska ha en hård yta men vara lös i mitten.

Smaksättningar hittar du ovan (som sagt).

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestGoogle+